dhara de nobel  amersfoort 033 8880207 06 51655632  info@praktijkhartzacht.nl

deelnemers over JEWW

Meedoen aan Mijn Eigen Wijze Weg is het meest bijzondere wat ik ooit heb meegemaakt. Ik begon tamelijk blanco, eigenlijk omdat Dhara vol zat voor individuele sessies. Ik was al snel onder de indruk van de liefdevolle sfeer en van de zorgzaamheid en de zorgvuldigheid waarmee alles gebeurde. Door deze veiligheid durfde ik steeds weer de confrontatie aan te gaan met ervaringen van mijn innerlijke kind. Ik ontdekte pijnlijke dingen over mijzelf maar ook hoe ik mezelf kan troosten, mezelf kan accepteren zoals ik ben, en gewoonweg van mezelf kan houden. In veel oefeningen waren we als deelnemers elkaars steun of gids en ook die verbondenheid voelde bijzonder.

Deze vier dagen draaiden vooral om ‘ervaren’, maar er was ook ruimte om die ervaringen te delen en Dhara en Sajid hielpen ons om ze te duiden en te kijken wat ze voor ons huidige leven betekenen. Welke overtuigingen over onszelf hebben we ons blijkbaar eigen gemaakt? Wat voor gedrag hebben we ons aangewend bij wijze van zelfbescherming? Is dat nog nodig? Hoe kunnen we gaan oefenen met nieuw gedrag? Hierin waren ze niet sturend maar moedigden ze ons welwillend aan.
Iedere deelnemer had natuurlijk zijn of haar eigen verhaal en toch deelden we ook veel. De setting maakte dat zelfmedelijden weinig kans kreeg. Je kunt met je oud zeer aan de slag en daarin ben je niet alleen, ook dat voelde bemoedigend.
Terwijl de dagen heel intensief waren kwam ik de meeste keren heel opgewekt en energiek thuis, mijn burn-out verminderde in de loop van deze periode aanzienlijk.

Als je problemen wil aanpakken die verweven lijken met je hele hele wezen zou Je Eigen Wijze Weg wel eens de goede plek voor je kunnen zijn, als je zin hebt in een mooie ontdekkingstocht ook. Het enige nadeel: je zou dit warme bad na afloop wel eens kunnen gaan missen. Esther


Naast mijn sessies bij Dhara ben ik met JEWW gestart. Ik vond een groep erg spannend. Het was een belangrijke reden voor uitstel. Achteraf realiseer ik mij dat juist de groep mij heeft geholpen bij een ontwikkeling waar ik waarschijnlijk met enkel een individueel traject niet zou zijn gekomen. De bedding, het gezamenlijk oefenen, deelrondes, ervaringen uitwisselen, luisteren, herkennen en elkaar tot steun kunnen zijn, waren juist heel goed voor me.
Sajid & Dhara, ik vind jullie echt fijne mensen, jullie wisten in de eerste bijeenkomst al een veiligheid te creëren die ik me nooit heb kunnen voorstellen. Dit maakte dat ik uit mijn comfortzone kon stappen, en ik me vrij voelde om het in mijn eigen tempo te doen. Geleidelijk kon ik meer ontspannen en eruit halen wat voor mij van waarde was.
JEWW heeft mij geholpen mijn bewustzijn te vergroten, om met aandacht en zorg voor mezelf, te sparren met groepsgenoten /de trainers, zodat er meer ruimte kwam om keuzes te maken die beter bij mij passen dan keuzes die vanuit mijn jeugd als een soort van norm zijn opgelegd.
Mede door JEWW kon ik een deel van mijn verstrikkingen ontwarren en daarvoor een nieuwe weg zoeken……een weg die dicht aan mijn hart ligt….. Het is nog steeds een proces maar terugkijkend ben ik blij dat ik hieraan heb deel kunnen nemen. F.R


Lang heb ik geworsteld met een voortdurend sluimerend gevoel van onzekerheid wat verlammend werkte ik mijn persoonlijke en werkende leven. Ik besloot om deel te nemen aan JEWW. Het lichaamsgericht werken paste in eerste instantie voor mijn gevoel niet helemaal bij mijn ‘nuchtere aard’, maar naarmate ik me meer openstelde merkte ik dat het me veel bracht. Hoe het werkt kan ik moeilijk verklaren, maar dat het werkt is een feit. Sinds het volgen van de trajecten 1 en 2 voel ik me beter in mijn vel. De coaches hebben me handvaten gegeven om gevoelens die zich opdringen als er iets in mijn huidige leven gebeurt, te ‘duiden’. Vaak komen reacties voort uit het verleden en zijn ze beter te hanteren als ik me dat realiseer. Ik leerde dat ik als klein meisje niet in staat was om hierop te handelen, maar NU wel. Deze kennis leerde me om me niet uit het veld te laten slaan door ‘nare gevoelens’. Ik leerde dat ik verdrietig mag zijn, dat ik me kwetsbaar kan opstellen en dat ik niet altijd de perfecte moeder/echtgenoot/zus/dochter/vriendin kan en hoef te zijn. Het groepsgevoel tijdens de bijeenkomsten heb ik ervaren als een warm bad. De mogelijkheid om tussen de bijeenkomsten door contact met de coaches te hebben was erg fijn. Ik ben blij dat ik ervoor gekozen heb om de cursussen te volgen. Voor mij was deel 2 iets te dicht op deel 1, maar ik wilde graag bij ‘mijn’ groep blijven dus ben ik iets te snel doorgegaan. Wellicht dat ik in de toekomst deel 2 nog eens volg om nog een ‘schilletje af te pellen’ maar voorlopig ben ik erg gelukkig zo. Er is een last van mijn schouders gevallen.

Eveline (40), docent en moeder van twee


Een hele bijzondere ervaring vond ik deze training. Door diep, onderliggend verdriet te voelen kwam erbij mij ruimte voor zachtheid en liefde vrij voor mezelf en anderen.
Soms best intensief maar het levert zeker wat moois op. Waar een wil is is een weg en als je liefde voelt, gaan dingen weer stromen. Zeer de moeite waard! GM


V E R S L E T E N   M A S K E R (Sanne)

Kan je me vertellen wie ik ben, ik heb mezelf al een tijd niet herkend
gehecht aan het pijnlijke masker van mijn oude ik
Kijkend door de ogen van een ander 
zie ik wie ik dacht dat ik was 
Een valse werkelijkheid
verdwaald in een gevangenis van angst 
De schijnwereld van controle
trekt als een oorverdovende fanfare aan me voorbij 
Het grillige pad van het loslaten van de illusie
het langzaamaan sterven van wie ik dacht dat ik was
Maar de kleur van mijn wangen hoeft niet altijd zichtbaar te zijn
de open wonden mogen afgedekt helen
En dus verzacht ik de pijn
vanachter mijn oude versleten masker

Inderdaad een aanrader, deze trainingen voor je eigen wijze weg. Ik heb net de basistraining in Amersfoort achter de rug. Ik heb genoten, van mezelf, m’n innerlijk kind en alle nieuwe kennis en veel geleerd van de trainers. MG


Over de trainers, uit de laatste serie: veilige open sfeer, liefdevol, uiterst professioneel, steunend, zeer toegankelijk, weten de juiste snaar te raken, uiterst bekwaam, uitstekende begeleiding, kalm, meevoelend, wijs.