dhara de nobel  amersfoort 033 8880207 06 51655632  info@praktijkhartzacht.nl

meditatie

De kern van meditatie is: getuige leren zijn. Meditatie is een manier om je bewust te worden van wat er binnen in je leeft, door in stilte naar binnen te gaan en je gewaar te worden wat daar gebeurt zonder daar een oordeel over te hebben of iets aan te willen veranderen. Door je gewaar te worden van wat zich in het hier en nu afspeelt in je emoties, je gedachten en je lichaam en dat gade te slaan, kun je hierover bewustzijn krijgen.

Bij meditatie denken wij meestal aan stilzitten met een rechte rug (zoals Zen Meditatie en Vipassana). Veel Westerse mensen echter leven zo snel en gejaagd en zitten zo in hun hoofd, dat het helemaal niet mogelijk is om te gaan zitten en meteen te mediteren. Daarvoor is een aantal actieve meditaties ontwikkeld, waarin er altijd eerst fysieke activiteit is voordat er daadwerkelijk ‘stilgezeten’ wordt, om zo eerst uit de drukte van de wereld en je hoofd te raken en dan naar binnen te kunnen gaan.

Therapie en meditatie hebben elkaar nodig om vanuit liefde en compassie te kijken naar het verleden, onszelf en anderen.